Minä psykoterapeuttina
Sen minkä voimme ymmärtää, sen voimme hoitaa.
Minä psykoterapeuttina
Sen minkä voimme ymmärtää, sen voimme hoitaa.
Psykologi on perehtynyt laajasti ihmismielen ja käyttäytymisen ymmärtämiseen. Yliopistokoulutuksessa painotetaan ja arvostetaan kriittistä ja monipuolista tieteellistä ajattelua ja jatkuvaa asiantuntijuuden lisäämistä. Psykologin osaamisessa yhdistyy mm. tieteellinen ajattelu ja ihmismielen sekä vuorovaikutustilanteiden syvällinen ymmärrys.
Minulle oli lukion jälkeen selkeää, että haluan psykologiksi ja silloin minua kiinnosti etenkin neuropsykologia. Hyvin pian opiskelujen alettua löysin kuitenkin soveltavan psykologian kiehtovuuden. Kiinnostuin vahvasti mielenterveyteen ja psyykkiseen hyvinvointiin liittyvistä teorioista, tutkimuskysymyksistä ja kokemuksista. Sen myötä vahvistui myös halu työskennellä perheiden hyvinvoinnin ja dynamiikan edistämiseksi sekä lasten psykologisen kehityksen turvaamiseksi. Hakeuduinkin heti valmistuttuani perheneuvolaan töihin, jossa viihdyin hyvin ja opin valtavan paljon asiakasperheiltäni ja kollegoiltani. Tärkeimpänä ja antoisimpana koin silloin sen, että sain tutustua lapsen kokemusmaailmaan ja olla hänen apunaan ja tulkkinaan sen avaamisessa muulle perheelle. Lapsi tuli kuulluksi ja ymmärretyksi sekä autetuksi lähemmäksi vanhempiaan. Tämän kautta kykenin myös antamaan vanhemmille lisää näkökulmaa ja tukemaan heitä vanhemmuudessa ja haastavissa tilanteissa. Usein tämä avasi myös reitin vanhemman omiin kipupisteisiin, joiden empaattinen kohtaaminen oli tavattoman merkityksellistä hänelle, mutta myös koko perheen vuorovaikutukselle ja tunneyhteydelle.
Theraplayterapeutti hoitaa lapsen ja lähiaikuisen välistä suhdetta intensiivisissä vuorovaikutukstilanteissa, joita rytmittävät leikillisyys, hyväksyntä, lempeä uteliaisuus ja empatia. Theraplayterapeutin nimikettä saa käyttää amerikkalaisen yhdistyksen valvoman koulutuksen käyneet ja hyväksymät terapeutit. Koulutukseen kuuluu useampi koulutuspäivä ja lisäksi työnohjauksen avulla perehdytään syvällisesti terapian toimintatapaan ja vaikutukseen omien asiakaskokemusten pohjalta.
Perheneuvolassa sain mahdollisuuden kouluttautua theraplayterapeutiksi, mikä osui täydellisesti kiinnostukseeni vahvistaa lapsien ja vanhempien välistä suhdetta. Koulutus johdatti minut yhä syvemmälle kiintymyssuhdeosaamiseen ja vakuuttuneisuuteen ihmissuhteiden tunneyhteyden merkityksestä. Lapsi tarvitsee tulla nähdyksi, kuulluksi, rakastetuksi ja hyväksytyksi omana itsenään, jotta voi kehittyä tyytyväiseksi ja onnelliseksi ja oppiakseen toimimaan ihmissuhteissa tasapainoisella tavalla. Tämän lapsen suotuisa psyykkinen kehitys tarvitsee häntä ensisijaisesti hoitavilta aikuisilta. Turvallisen vanhemmuuden suojissa lapsen luottamus toisiin ihmisiin ja itseen voi kasvaa voimavaraksi, jonka avulla hän kestää elämän tuomat haasteetkin. Tarve hyväksyvään tunneyhteyteen ja sen merkityksellisyys hyvinvoinnille jatkuu koko elämän ajan. Theraplayssä vanhemman omien tunteiden ja kokemusten empaattinen löytäminen ja kohtaaminen onkin oleellinen osa hoitoa.
Psykoterapeutti on suojattu ammattinimike, mikä mahdollistaa asiakkaalle laadukasta, Valviran valvomaa palvelua. Terapeuttinimikettä puolestaan voi käyttää kuka tahansa eikä se velvoita terveydenhuollon laeille ja asetuksille. Psykoterapeuttikoulutus vaatii terveysalan pohjakoulutusta ja kokemusta ja on yliopiston järjestämä neljävuotinen lisäkoulutus. Siihen kuuluu myös oman psykoterapian käyminen sekä työnohjaus, jota kelan hyväksymät psykoterapeutit jatkavat koko uransa ajan.
Jatkuva kiinnostus itseni ja osaamiseni kehittämiseen vei minut seuraavaksi psykoterapiakoulutukseen. Valitsin psykoterapiasuuntauksista perhe- ja pariterapian, koska näen suhteiden merkityksen ja mahdollisuudet niin suurena ja oleellisena. Koulutus syvensi terapeuttista osaamistani ja prosessin ymmärrystä. Tunnekeskeinen lähestymistapa vahvistui edelleen eli pyrin auttamaan asiakkaita kohtaamaan ja jakamaan kokemuksiaan toimivalla ja avoimella tavalla itsensä ja läheistensä kanssa. Toisen luo kurottautuminen, läsnäoleva ja empaattinen lähestyminen sekä jakaminen johtaa syvempään ja merkityksellisempään yhteyteen ja suhteeseen. Sillä puolestaan on merkittävä korjaava vaikutus minäkokemukseen, jota aiemmat hankalat ihmissuhdekokemukset ovat haavoittaneet ja muokanneet.
Sensomotorinen psykoterapia huomioi traumojen vaikutuksen kehoon, tunnekokemuksiin ja uskomuksiin. Sensomotorinen lähestymistapa lisää asiakkaan mahdollisuuksia havaita ja ymmärtää trauman vaikutuksia. Tiedon lisäämisen sekä yhteisen uteliaisuuden ja tutkimisen kautta löydetään uusia tapoja kohdata ja käsitellä tilanteita, joihin traumakokemukset ovat aiemmin tiedostamatta vaikuttaneeet. Kehollisen työskentelyn kautta palautetaan turvallisuuden kokemusta, jota traumat ovat horjuttaneet. Usein asiakas kertoo, että tietää kyllä olevansa turvassa nykyisin, mutta siitä huolimatta toiminta ja tunteet eivät helpotu. Usein turvattomuuden kokemus onkin niin syvällä ja kehollisena, että siitä vapautumiseen tarvitsee kokemuksellisempaa työskentelyä.
Valmistuttuani psykoterapeutiksi siirryin kunnallisesta perheneuvolapalvelusta yksityiselle puolelle psykoterapian ammatinharjoittajaksi. Asiakkaakseni tuli tässä vaiheessa myös aiempaa enemmän aikuisia yksinään ja sain perehtyä uudesta näkökulmasta yksilöiden kokemuksiiin ja elämäntarinoihin. Kehitykselliset traumat eli ensisijaisissa ihmissuhteissa tapahtuneet haavoittumiset nousivat toistuvasti esiin pahoinvoinnin taustalla. Koin tarvetta saada lisää toimintatapoja traumojen kanssa ja hakeuduin sensomotorisen psykoterapian koulutukseen (tasot 1 ja 2 sekä työnohjaus). Tämän koulutuksen myötä sain paljon lisää tietoa trauman vaikutuksista ja kehollisesta ilmenemisestä sekä toimintatapoja niiden hoitamiseen. Osan asiakkaista kanssa käytän lähestymistapaa ensisijaisena ja osan kanssa se näyttäytyy vain omassa pohdinnassani ja osan kanssa kaikkea tältä väliltä.
Tärkeintä on asiakkaan toiveet ja tarpeet ja niiden arvostava ja kunnioittava kuuntelu ja kohtaaminen. Yhdessä voimme selvitellä juuri hänelle sopivaa tapaa lähestyä ja toimia paremman hyvinvoinnin tavoittamiseksi.