Paripsykoterapiaan tullaan usein suhteessa olevien haasteiden tai kriisin vuoksi, mutta usein myös ennaltaehkäisevästi erilaisissa elämän kuormitus- tai muutostilanteissa. Pariterapiaistunnoilla tuetaan molempien psyykkistä hyvinvointia vahvistamalla yhteyttä ja parantamalla vuorovaikutusta. Tavoitteena on myös lisätä yhteistä ymmärrystä parisuhteen haasteista ja dynamiikasta. Esimerkiksi ahdistus, masennus, trauma ja adhd ovat yleisiä parisuhdetta kuormittavia asioita, joiden vuoksi haetaan apua. Lähtökohtaisesti tapaamisiin osallistuvat molemmat, mutta käyntejä voi olla myös yksin.
Pariterapialla on mahdollista hoitaa toisen puolison mielenterveyden haastetta ilman, että parisuhde itsessään olisi hankala ja tarvitsisi hoitoa. Tutkimusten mukaan pari- ja perhepsykoterapia on tuloksellinen hoitomuoto mm. mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöihin sekä syömis- ja päihdehäiriöihin. Mielialahäiriöillä, on selkeä vaikutus myös puolisoon ja parisuhteen vuorovaikutukseen, joten paripsykoterapialle on usein tarvetta. Omassa työssäni olen huomannut erittäin merkitykselliseksi, että traumoja voidaan käsitellä yhdessä ja lisätä puolison ymmärrystä ja tietoa siitä. Se helpottaa suhtautumaan itseen ja toiseen myötätuntoisemmin sekä löytämään uusia ja toimivia toimintatapoja.
Monelle puolison mukanaolo terapiaprosessissa mahdollistaa oman tilanteen paremman ja monipuolisemman esilletulon. Itse voi uskaltaa paremmin kertoa asioista ja puoliso voi kertoa omia havaintojaan ja olla apuna avaamassa tilanteita omasta näkökulmastaan ja lisäämässä näin ymmärrystä. Terapiatapaamisilla myös puolison ymmärrys haasteisiin ja molempien tunteisiin ja toimintaan lisääntyy, mikä vaikuttaa arjen vuorovaikutukseen ja puolisolta saatavaan tukeen.
Pariterapia voi olla tarpeen myös yksilöterapian rinnalla. Yksilöterapia saattaa nostaa kokemuksia ja tarpeita uudella, parisuhdetta hämmentävällä tavalla esiin, mikä voi tuoda tarvetta yhteiselle työskentelylle. Yksilöterapiassa voidaan myös havaita, että parisuhteen dynamiikka ja vuorovaikutus ylläpitää haasteita ja hankaloittaa yksilöpsykoterapian etenemistä ja vaikuttavuutta.
Paripsykoterapiaan voi saada Kela-tukea. Tällöin toisella puolisolla on lääkärin suositus paripsykoterapiaan ja kela maksaa osan käynneistä. Kela voi tukea yhtäaikaisesti sekä yksilö- että paripsykoterapiaa.